You, the petitioner
640px zuidas apr2018 2

Laat grote bedrijven meebetalen aan het openbaar vervoer

10 signatures

Grote gemeenten willen graag investeren in het openbaar vervoer, maar moeten dan met de hoed in de hand bedelen bij het Rijk in Den Haag en krijgen niets of te weinig (Sprong over het IJ, meer metrolijnen, etc). Ondertussen profiteren grote ondernemingen wel van steden als goede vestigingsplek. Daarom moeten ze ook meebetalen aan het ov. Wijzig de Gemeentewet!

Let wel, het is niet de bedoeling dat een gemeente met 1 grote multinational in het dorp met 100 autoforensen de gemeentekas kan vullen om een monorail aan te leggen. Het is louter voor grootstedelijke ov-infrastructuur.

Petition

We

inwoners van gemeenten met een achterstand in openbaar vervoer-infrastructuur

 

observe

  • grote ondernemingen vestigen zich vaak in grote steden door de goede bereikbaarheid, de aanwezigheid van talent en soms ook voor de fiscale situatie in Nederland
  • grote steden functioneren alleen goed met goed openbaar vervoer
  • ondernemingen hebben ook altijd baat bij goed openbaar vervoer (voor werknemers, voor bezoekers, voor woningzoekenden, om ruimte te scheppen voor logistiek over de weg)
  • in bijvoorbeeld een regio als Ile-de-France dragen de werkgevers voor de helft bij aan de exploitatiekosten van het ov via een belasting en door voor de helft de ov-kaarten van werknemers te vergoeden
  • om lokale belastingen in Nederland te mogen heffen moet het nauwkeurig gedefinieerd worden in de Gemeentewet (zoals de toeristenbelasting, precariobelasting en reclamebelasting)

 

and request

een nauwkeurige definitie in de Gemeentewet die het mogelijk maakt om een belasting te heffen bij de grote ondernemingen in die gemeente die baat hebben bij grootstedelijk openbaar vervoer.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2023-02-10 
Lead petitioner:
ReindeR Rustema 
Website:

History

Signatures