You, the petitioner
Petitie illustratie

Geen eurocent steun meer naar de banken

635 signatures

Dit moet afgelopen zijn. Er is geen zinnig argument om banken in hun huidige vorm niet failliet te laten gaan. Onze spaar en rekeningtegoeden kunnen behouden blijven door dit apart te administreren, de bank met al haar slechte 'assets' mag gewoon failliet gaan. Geen voorkeursbehandeling meer voor corrupte bankiers die Geld uit Niets scheppen en ons hierover rente laten betalen (zie Trosradar Extra 'De schuldvraag'). Dat is het toppunt van corruptie!

Petition

We

Alle mensen met de Nederlandse nationaliteit. Wij, burgers van Nederland.

 

establish that:

Dat banken geen maatschappelijke functie hebben, want uitgerekend in een tijd waarin geld beschikbaar zou moeten komen om de economie weer op gang te helpen, laten ze het afweten. De meeste midden- en kleinbedrijven, het algemeen nut beogende instellingen, nieuwe initiatieven, innovatieve ontwikkelingen, particulieren (hypotheken) enzovoort worden door de bank geweigerd of klem gezet. Banken worden geholpen maar helpen zelf vrijwel niemand. De economie kwijnt hierdoor weg. Het is dus dubbel onterecht om hen nog langer te helpen met staatssteun.

De overheid heeft naar de burgers een zware verantwoordingsplicht, omdat men stelselmatig heeft verzuimd de burgers te informeren over wat geld eigenlijk is, waar geld vandaan komt - en wie het geldmaak monopolie - en daarmee de feitelijke macht over ons doen en laten in handen heeft. Onze argumentatie geeft weer dat banken niet overeind gehouden hoeven te worden. Uw redenatie overheid, dat onze economie kan worden gered door banken financieel te steunen is een aanname die in de praktijk nergens wordt bewaarheid.

Banken stallen het verkregen geld bij de ECB of potten het anderszins op, waardoor een tekort aan geld ontstaat in onze echte economie. Deze economie van leven en werken waar de meeste mensen hun inkomen moeten zien te verdienen wordt zo helemaal niet gered maar juist immens 'afgeknepen'.

Daarbij parasiteren deze banken ook nog eens dankzij het geldmaakmonopolie -al zolang het ‘moderne’ bankwezen bestaat- op alle door ons verrichte arbeid en kapitaal. U vindt het als overheid kennelijk geen probleem dat de banken gewoon doorgaan met ‘geld uit het niets’ te scheppen! In het filmpje van Positive Money UK wordt glashelder uit de doeken gedaan hoe dit proces werkt en wat de maatschappelijke gevolgen ervan zijn: http://www.positivemoney.org/how-money-works/banking-101-video-course/

Banken mogen van u, overheid de terugbetaling vorderen van schuld inclusief rente, over geld dat zij zelf nooit in hun bezit hebben gehad. Dat deze bedrijfstak met dit krankzinnige verdienmodel vanaf de aanvang van de financiële crisis in 2007/2008 tot heden ook nog eens vele miljarden euro’s mag blijven opslokken die wij burgers moeten 'voorschieten' en dat het management hun bonussen en supersalarissen mogen behouden terwijl het terugbetalen van de staatssteun onzeker mag zijn is voor ons ronduit absurd.

De eerste wederwaardigheden omtrent de bankensteun vanaf 2008 die wij hier lezen maken ons extra boos: http://www.corruptekamer.nl/de-redding-van-abn-amro-kost-de-belastingbetaler-30-miljard-euro/ Al deze kwalijke bankenpraktijken zijn zelfs na het uitbreken van de financiële crisis in 2007/2008 door u, overheid op geen enkele wijze verhinderd of doelmatig gereguleerd. De verliezen die ontstonden uit de gesprongen zeepbel werden en worden in zijn geheel afgewenteld op ons gewone burgers en de ondernemers van het midden- en kleinbedrijf in de vorm van belastingverhogingen en draconische bezuinigingsmaatregelen.

Staatssteun verlenen aan banken die vrijwel alleen zichzelf helpen is al zeer onterecht, de lasten hiervan onze koopkracht laten uithollen wat de economie op slot zet is dubbel onterecht.

Er is voor u overheid geen zinnig argument meer over om banken in hun huidige vorm niet failliet te laten gaan.

 

and request

Dat de Nederlandse overheid elke vorm van steun aan banken onmiddellijk stopzet, inclusief alle hiermee samenhangende schuldafbetalingen.

Wij burgers eisen van de overheid: Om er zorg voor te dragen dat er geen eurocent meer naar de banken gaat en als banken moeten worden geherkapitaliseerd, dan regelen de banken dat onderling en worden hiervoor nimmer enige tegoeden van burgers en bedrijven bij deze banken in welke vorm dan ook gebruikt. Verder, dat de Nederlandse Bank moet worden opgedragen om van de ECB te eisen dat er geen steun meer wordt verleend aan insolvabele banken. Tenslotte, dat de Nederlandse overheid alles zal doen wat binnen zijn macht ligt om te verhinderen dat banken worden geherkapitaliseerd via het ESM.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2016-02-20 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Leo Bijl 
Website:

History

Signatures