U, de petitionaris
6a00d8341d3df553ef0147e0e1aec2970b 800wi

Aandacht koop je niet, aandacht verdien je

65 ondertekeningen

De handel in aandacht zou verboden moeten worden. Aandacht koop je niet, aandacht verdien je.

De handel in aandacht verstoort de werking van het kapitalisme. De bedrijven die aandacht (kunnen) kopen worden (nog) groter, zonder gekochte aandacht maak je geen kans. Hoe goed je product ook is.

Actueel is ook de schade voor de democratie door Facebook, Youtube en dergelijke reclameverkopers.

plaatje: geek&poke.com

Petitie

Wij

kritische mediaconsumenten, wij negeren actief reclame, waar mogelijk geautomatiseerd

 

constateren dat:

  • dat 'de handel in aandacht' het moeilijker maakt om aandacht te krijgen voor belangrijke problemen omdat het 'inkopen van aandacht' op grote schaal met behulp van sensationele beelden en teksten wordt gedaan in opdracht van kapitaalkrachtige partijen

  • dat ideeën en oplossingen zonder marketingbudget praktisch onmogelijk aandacht kunnen krijgen,

 

en verzoeken

een einde aan de handel in aandacht zodat de mediaconsument zich meer als een rationele, kritische, want betalende, consument gedraagt in plaats van een ontvanger van 'gratis' sensatie met steeds minder alternatieven.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
11-06-2024 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Interview met Paul ter Heyne in Adformatie

De auteur van het boek 'Genoeg van reclame' is door vakblad Adformatie geïnterviewd en Paul ter Heyne heeft dat op zijn eigen blog geplaatst. Lezen! .

24-02-2024

Nieuw boek: Genoeg van reclame

Paul ter Heyne heeft het boek 'Genoeg van reclame' geschreven en een opiniestuk in NRC op 10 december 2022 om erop te wijzen. Geen reclame dus, want er is niet voor betaald.

+Lees meer...

Op basis van journalistieke criteria is het gepubliceerd voor een medium dat bijna volledig bestaat dankzij abonnementen van lezers en niet bestaat om adverteerders te dienen.

Op dezelfde plek schreef ik op 11 juli 2007 ook al Aandacht koop je niet, aandacht verdien je. Met een vergelijkbare oproep als deze petitie sluit Ter Heyne het boek af:

"De verdere invulling van het reclame- en marketingverbod en de handhaving ervan valt buiten het kader van dit boek. Dat is aan de politiek. Ik kan alleen maar hopen dat met dit boek, bij zowel politici als burgers, eindelijk de schellen van de ogen vallen. Om tot slot dit hele boek in één laatste zin samen te vatten: als we reclame en marketing drastisch inperken, krijgen we een betere wereld. En wie wil dat nou niet?"

Het boek kunt u natuurlijk bij elke lokale boekwinkel in Nederland kopen of bestellen dankzij die prachtige Nederlandse uitvinding 'het Centraal Boekhuis'. Maar eventueel ook rechtstreeks bij Uitgeverij Haystack zodat u door uw aankoop dominante tussenpartijen niet bevoordeelt ten opzichte van uw lokale boekwinkel.

Hopelijk is het dan een brievenbuspakket dat door de postbode wordt bezorgd. Zo niet, dan is het het beste het zelf op te halen als u op loop- of fietsafstand van een afhaalpunt woont en geen aparte bestelbus te laten rijden. Als uw afhaalpunt ook boeken verkoopt steunt u die detaillist meer door het daar te kopen dan met die 20 cent voor de afhandeling van uw webwinkel-pakketje. Maar als u ver van voorzieningen woont dan is het beste om er niet zelf speciaal voor naar een winkel te rijden maar het te laten bezorgen

11-12-2022

Rebellen tegen reclame, VPRO Tegenlicht 26 april 2020

We lijken machteloos tegen de invasie van reclameboodschappen, maar er is toenemend verzet. De eerste reclameloze steden komen op.

+Lees meer...

kijk de aflevering

In de aflevering vertelt de burgemeester van Grenoble dat mensen vanuit heel verschillende achtergronden tegen reclame in de openbare ruimte zijn. De reclamezuilen weghalen werd met instemming begroet, niemand is er tegen. Het is maar 0,3 tot 0,6% van een stadsbegroting. Maar het lukt niet om voor zo'n beslissing overeenstemming te bereiken over de redenen om het te doen: de goede zeden, het milieu, anti-kapitalisme, beter stadsgezicht, meer ruimte in de openbare ruimte, van alles

07-05-2020