U, de petitionaris

Verbetering inzagerecht persoonsgegevens bij overheid

6 ondertekeningen

De snelheid waarmee de overheid persoonsgegevens verwerkt staat niet in verhouding tot de enorme traagheid tot het verlenen van inzage. Er is veelal geen sprake van digitale overzichten, noch van enige notificatie. Als het fout gaat, gaat het dan ook goed fout. De burger heeft een handrem nodig.

Petitie

Wij

Burgers die te maken krijgen met overheidsorganisaties en afhankelijk zijn van de dienstverlening

 

constateren dat:

  • bestuursorganen steeds meer en sneller informatie verwerken en uitwisselen met elkaar en derde partijen
  • de toename van regelgeving en digitalisering veel onduidelijkheid schept over de aanwezigheid, aard, omvang en redenen van dossiers en uitwisselingen
  • inzageverzoeken zelfs een jaar kunnen duren
  • er tussentijds geen inzicht, noch bezwaar mogelijk is tegen het stoppen van onterechte of inhoudelijk onjuiste verspreidingen of verwerkingen.

 

en verzoeken

  • de Rijksoverheid de beginselen van zorgvuldig bestuur en hoor -en wederhoor in acht te nemen wanneer het gaat om het verwerken van gegevens die ten grondslag liggen op dat moment of mogelijk in de toekomst aan besluitvorming.
  • de burger voldoende in staat te stellen om persoonlijke rechten te behartigen door de burger onverwijld inzage te geven in gegevensverwerkingen, zodat eventuele beleidsfouten kunnen worden voorkomen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Petitionaris:
M.D. Kubin 

Geschiedenis

Ondertekeningen