You, the petitioner

Noem mij geen 'onderdaan'

165 signatures

De staatsrechtelijke term ‘onderdaan’ wordt geassocieerd met onderdanigheid, onderworpenheid, nederige dienstwilligheid en bereidwillige gehoorzaamheid. Maar wij (initiators van deze petitie) willen ons niet onderdanig opstellen in het leven. We willen dus ook geen 'onderdaan' genoemd worden (maar bijv. 'burger' of iets dergelijks). Bent u het hier mee eens? Teken dan deze petitie! Laat daarmee zien dat u de toepassing van de term 'onderdaan' niet accepteert binnen onze democratie.

Petition

We

niet-nederige Nederlanders... (waaronder zowel royalisten als republikeinen!)

 

establish that:

dat een 'onderdaan' in de staatsrechtelijke betekenis duidt op iemand die aan een ander onderworpen is. In Nederland betekent dat: onderworpen zijn aan onze vorst(-in).

Koningin Beatrix hebben we leren kennen als een aardige mevrouw, en de nieuwe Koning Willem-Alexander is vast ook een prima vent... maar willen we als mens wel 'onderdanig' zijn aan een ander? Eerst aan háár en nu aan hém?

Niet-nederige Nederlanders willen dat niet! Zeker niet in de context van een gemeenschap. Daarom deze petitie.

 

and request

VERVANG DEZE TERM! Het woord ‘onderdaan’ verwijst naar onderworpenheid, nederige dienstwilligheid en ondergeschiktheid. Dat vinden we ongepast, zeker in een modern democratisch land als het onze. Daarom vragen wij om: de afschaffing van dit woord binnen de context van ons staatsrechtelijk burgerschap.

Onderdanig, ondergeschikt, onderworpen, nederig, gedwee... NEE!

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2016-07-06 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Willem Duynhoven 
Organisation:
Ikbengeenonderdaan.nl 

History

Signatures