You, the petitioner
Petitie afbeelding europa.christenunie.nlehds

Bescherm patiëntengegevens nu het nog kan

770 signatures

In 2024 wordt onderhandeld over de Europese Dataruimte Gezondheidszorg (EHDS), waarin patiëntengegevens met zorgverleners en bedrijven gedeeld kunnen worden, tenzij patiënten bezwaar maken. Dit is zorgelijk, burgers moeten vooraf kunnen aangeven of en wanneer hun medische gegevens gedeeld worden.

Petition

We

die zich zorgen maken over de bescherming van privacygevoelige gegevens

 

establish that:

  • door het delen van gezondheidsgegevens van patiënten binnen de EU de kans toeneemt op datalekken en discriminatie op basis van gezondheidsgegevens.

  • patiënten niet op voorhand om toestemming worden gevraagd, maar alleen achteraf bezwaar kunnen maken.

  • de Nederlandse regering de kans heeft om dit te veranderen tijdens Europese onderhandelingen, zodat de Nederlandse patiënt wel op voorhand om toestemming wordt gevraagd.

 

and request

  • de minister van Volksgezondheid om tijdens de onderhandelingen over de Europese Dataruimte Gezondheidszorg ervoor te pleiten dat de Nederlandse burger vooraf toestemming moet geven om opgenomen te worden in deze dataruimte.

  • dat wij als burgers de regie behouden over onze eigen gegevens, zodat we erop kunnen vertrouwen dat onze patiëntengegevens alleen gedeeld kunnen worden als wij hier zelf vooraf toestemming voor hebben gegeven.

The answer

Het wetgevingsproces Europese Dataruimte Gezondheidszorg is afgesloten

Het wetgevingsproces van EHDS waarin de minister van VWS invloed heeft is afgelopen maand afgesloten. Geïnteresseerden, waaronder de personen die de petitie ondertekend hebben, zijn via publieke kanalen op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in dit proces. Daarnaast hebben wij hier ook een symposium rondom georganiseerd.

 

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
minister 
Petition desk:
Closing date:
2024-04-18 
Status:
Closed 
Lead petitioner:
Anja Haga 
Organisation:
ChristenUnie 

History

Signatures

Updates

Het wetgevingsproces Europese Dataruimte Gezondheidszorg is afgesloten

Het wetgevingsproces van EHDS waarin de minister van VWS invloed heeft is afgelopen maand afgesloten. Geïnteresseerden, waaronder de personen die de petitie ondertekend hebben, zijn via publieke kanalen op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in dit proces.

+Read more...

Daarnaast hebben wij hier ook een symposium rondom georganiseerd.

2024-04-06