U, de petitionaris

Maak Marc van Roosmalen Ereburger van Nederland

3.245 ondertekeningen

Marc van Roosmalen, wereldberoemd bioloog, is momenteel Braziliaans staatburger. Tijdens zijn onderzoek in het Amazonegebied kwam hij in conflict met de Braziliaanse regering. Hij is vrijgesproken, maar in afwachting van een hoger beroep naar Nederland gevlucht en is momenteel feitelijk statenloos en kan zijn wetenschappelijke werk niet voortzetten. Wij vragen aan de regering om Marc Nederlanderschap terug te geven en hem ereburger te maken.

De petitie is ingediend en met succes!

Op 15 februari 2010 hebben Marianne Stolp en Dick de Vos de handtekeningen aangeboden aan het ministerie van Justitie. Enige tijd daarna volgde een onderhoud met de minister van Justitie. Het resultaat van alle aandacht was dat Marc 20 mei 2010 zijn nieuwe paspoort in ontvangst kon nemen.

Momenteel werkt hij afwisselend als lector in New York en als onderzoeker in Manaos, Brazilië. Daar is hij momenteel veilig, o.a. door de rechtsbescherming die zijn Nederlandse staatsburgerschap hem biedt.

Petitie

Wij

Sympathisanten van Marc van Roosmalen en voorstanders van de biodiversiteit op aarde,

 

constateren dat:

het volgende:

Marc van Roosmalen, de wereldberoemde bioloog is momenteel zonder geldige papieren in Nederland. In 1997 nam hij de Braziliaanse nationaliteit aan omdat hij zich als wetenschapper - voor het overheidsinstituut INPA werkend -wegens de toen opkomende heksenjacht tegen biopiraten wilde indekken. Toeristen met wat opgeprikte vlindertjes of torretjes in hun bagage werden als misdadigers in de gevangenis gegooid (de Belg Robert van de Merghel – een entomoloog van naam - heeft bijvoorbeeld in 1997 een vol jaar vastgezeten in een cel van de Federale Politie in Manaus). Hierdoor zou Marc automatisch maar zonder dat te weten zijn Nederlanderschap verloren hebben (Artikel 15a. van de Wet op het Nederlanderschap).

In het Amazonegebied heeft Marc de afgelopen 15 jaar niet minder dan 100 boomsoorten, 20 nieuwe apensoorten en ruim 20 andere grote boom- en bodembewonende zoogdieren ontdekt.

Marc is meerdere malen onderscheiden. In het jaar 2000 riep Time Magazine samen met Ford Company hem uit tot “Held voor de Planeet”. In zijn strijd voor het behoud van het regenwoud kwam hij door zijn biodiversiteitonderzoek onherroepelijk in conflict met de houtboeren, grondspeculanten, sojaconnectie van Mato Grosso en overheidsinstituten als IBAMA (‘s Lands Bosbeheer), INCRA (Landverdelinginstituut), FUNAI (Indianenbureau) en de Federale Politie. In 2007 werd hij op beschuldiging van “misdaden tegen de natuur” gevangen genomen en veroordeeld op grond van biopiraterij – een misdrijf dat niet eens in het Braziliaans wetboek van strafrecht is opgenomen.

Hoewel vrijgesproken in november 2008, is Marc, toen het OM bij het Opperste Gerechtshof in Brasilia tegen zijn vrijspraak in beroep gegaan is, op de laatste dag dat zijn Nederlandse paspoort geldig was naar Nederland gevlucht. Op 20 februari 2009 heeft hij een brief gestuurd aan HM de Koningin en simultaan een juridisch onderbouwd verzoekschrift ingediend bij het Ministerie van Justitie, daarin het vermeend verlies van zijn Nederlanderschap bestrijdend. Tot dusver zonder resultaat.

Zonder het Nederlanderschap kan Marc bij een veroordeling tot gevangenisstraf door het Opperste Gerechtshof na uitlevering aan Brazilië alsnog terug in de gevangenis van Manaus belanden. Terugkeer naar Brazilië betekent voor Marc dus een zekere dood. Doodseskaders hebben al tweemaal een moordaanslag gepleegd op zijn leven.

Marc heeft zich zijn leven lang ingezet voor de biodiverstiteit in de tropische regenwouden en daarom zou: Nederland trots moeten zijn op zo’n bijzonder mens!

 

en verzoeken

Wij vragen aan de Minister van Justitie daarom: - om Marc van Roosmalen het Nederlanderschap terug te geven, - om hem ereburger te maken van Nederland, - om bij de Braziliaanse regering erop aan te dringen dat hij zijn wetenschappelijke werk in het Amazonegebied kan voortzetten.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
minister 
Petitieloket:
Einddatum:
15-02-2010 
Status:
Beantwoord 
Petitionaris:
Dick de Vos 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Marc van Roosmalen weer veilig

Op 15 februari 2010 hebben Marianne Stolp en ik de handtekeningen aangeboden aan het ministerie van Justitie. Enige tijd daarna volgde een onderhoud met de minister van Justitie.

+Lees meer...

Het resultaat van alle aandacht was dat Marc 20 mei 2010 zijn nieuwe paspoort in ontvangst kon nemen.  Momenteel werkt hij afwisselend als lector in New York en als onderzoeker in Manaos, Brazilië. Daar is hij momenteel veilig, o.a. door de rechtsbescherming die zijn Nederlandse staatsburgerschap hem biedt.

19-08-2011

ruim 3100 handtekeningen voor Marc van Roosmalen

Maandag 15 februari zal Dick de Vos ruim 3100 handtekeningen aanbieden aan de kabinetchef van het Ministerie van Justitie. Veel handtekeningen bevatten hartverwarmende sympatiebetuigingen of noodkreten over de toestand van het Amazonewoud.

+Lees meer...

Hiermee kan de minister, Hirsch Ballin, een afgewogen beslissing nemen om Marc zijn Nederlanderschap te hergeven.  

14-02-2010